Yazılar

24 Aralık 2012 Pazartesi

Kolay bırakılan Efsane / Bu değil,bu da değil,bu hiç değil...

Trabzonspor-Galatasaray 2012-13 17.Hafta Lig Maçı


  • Bamba,Mustafa Yumlu,Colman,Soner,Alanzinho,Janko gibi bazıları kağıt üstünde olsa da takımın neredeyse en önemli futbolcuları yok…// TS Kulüp doktorları ve/veya fitness sorumluları bir açıklama nezaketinde bulunabilirler bu konuyla ilgili..
  • Maçı kazanmak zorunda olmanın ve kendi seyirci önünde oynamanın takım üzerine yarattığı stres… // Her bir seyircinin (TV/Bilgisayar karşısında olanlar dahil) sorgulaması gereken kısım…
  • Galatasaray’ın buna karşın ideal kadro ile çıkması…// imPARAtore Fatih Terim’in transferdeki mütevazı bütçesi ve rakip takım oyuncularına gösterdiği saygı(!)
  • Geçen yılın Trabzonspor adına starı Burak Yılmaz’ın bu yıl Galatasaray forması ile Avni Aker’e çıkacak olmasının verdiği gerginlik…// Oscar goes to ne olursa olsun Seyirci

Galatasaray’ın enteresan bir biçimde Sapara’nın oyun kuruculuğundaki yavaş Trabzonspor’un ritmine ayak uydurması belki de tarihin en sıkıcı Trabzonspor Galatasaray maçını ortaya çıkardı..

Trabzonspor adına yeni bir şey söylemek ne yazık ki çok güç..Henrique,Halil,Sapara,Olcan bırakın vasatı futbolun temelini dahi unutmuşlar izlenimlerini bıraktılar zaman zaman..

Olumlu söylenebilecek tek şey başta Celustka olmak üzere geri 4‘lünün Galatasaray’ın sprinter forvetlerine karşı minimum kademe hatası ile oynamaları idi.
Bunda Galatasaray‘ın orta sahasının formsuzluğuda önemli etken tabiki..Hamit Selçuk ve Melo’nun kendi ideal bölgeleri dışında sorumluluk almaktan kaçınmaları,oyunu dikine zorlayan Umut,Burak ve Amrabat’ın Trabzonspor defansına karşı çaresiz kalmalarının en önemli etkeni olarak yansıdı..
Galatasaray’ın kanat beklerinin de formsuzluğu ibreyi aslında maç öncesi mevcut kadro yapısı ile kazanması mucizelere bağlı olan Trabzonspor’a çevirdi..

Henrique-Aykut değişikliği defansif bir hamle olarak gözükse de Trabzonspor ikinci yarıya daha iyi hücum ederek başladı..Çünkü Zokora ve Aykut’un kaptığı toplar defansı zaman zaman orta sahaya kadar çıkaran Galatasaray’ın ters yakalanmasına neden oldu.

70.dkdaki Alanzinho Sapara değişikliği Trabzonspor’un oyuna nihayet 11 kişi ile devam etmesi fırsatını verdi..Alanzinho’yla birlikte üstünlük bir nebze daha belirgin olarak  Trabzonspor’a geçti ki gollük pozisyonlarda bu dakikadan sonra oluşmaya başladı.

Tekrar ve tekrar bahsetmekte üşenmeyeceğim ama dünkü maçta iyi orta yapan bir Riera maçı Galatasaray adına kolaylaştırabilirdi.Gol yememiş olmamız yada başka bir deyişle Riera’nın dünkü beceriksizliği iyi niyetli de olsa sağ bekteki Serkan’ın kademe hatalarını örtbas etmemeli..Keza durağan bir Hamit karşısında bocalayan Emerson için de benzer şeyler söylenebilir.

Trabzonspor devre arasında mutlaka orta sahanın tüm mevkilerini gözden geçirmelidir.Lig sadece 32 yaşındaki Zokora’nın üst düzey performansını umarak geçmez..Bu bölgeye kanat oyuncuları da dahil mutlaka transfer şart..Gönül isterki bir sol bek ve bir de santrafor alalım ancak devre arası bu kadar kapsamlı bir transfer harekatına girişmek hayalcilik her şeyden önce de riskli olur..

Son olarak Giray Bulak…Taraftar dün başta Burak ve Selçuk’a karşı tepkiliydi..Tepkinin kökeninde ne var? Burak ve Selçuk’un Avrupa’ya gitmek istiyorum deyip,sözleşmelerini de bu şekilde ayarlayıp ezeli rakibimize gitmeleri..Aşırıya kaçan tepkiler hariç son derece haklı Trabzonspor taraftarı..Peki ya Giray Bulak? Şenol Güneş’i Sakaryaspor macerasında yarı yolda bırakan,M.Ali Yılmaz’ın başkanlığı bıraktığı zaman ki lüzumsuz açıklamaları ve her şeye rağmen kulüpte ona bir şans daha veren Şenol Güneş ve yönetime attığı son Mersin kazığı ile kendisine yakışanı yaparak camiayı başta şok etse de en nihayetinde şaşırtmadı..

Trabzonspor kendi yetiştirdiği değerleri tarafından bile kolay bırakılan bir kulüp oldu..Bu Trabzonspor’un da sorgulaması gereken bir durum elbet ancak aslan payını Trabzonspor ruhunu anlayamamış olanlara bırakıyorum: Medya her gün farklı sıradan kahramanlarla dolu; Efsane olabilmek fark yaratmak demektir..Türk Futbolunda fark demek Dozer Cemil,Ali Kemal,Turgay,Hami,Şenol Güneş,Lefter,Hakan Şükür,Metin Oktay,Baba Hakkı,Özkan Sümer,A.Suat Özyazıcı,Mustafa Denizli,Metin-Ali-Feyyaz vs vs vs demek..Ama henüz Burak Yılmaz değil,Selçuk İnan deği,Giray Bulak hiç değil..